Asemenea oamenilor, cainii utilizeaza propriul lor sistem de comunicare. Adeseori, ne intrebam ce exprima un caine atunci cand latra sau urla, cand da din coada, cand isi da urechile pe spate…
Majoritatea miscarilor si a posturilor reprezinta o sursa de informatii, adevarate barometre ce reflecta starile sufletesti si intentiile prietenilor nostri.
Daca stim sa citim limbajul corpului unui caine, vom reusi sa-l intelegem, sa-i apreciem atitudinea si sa ii anticipam urmatoarea miscare. Pentru ca sunt necuvantatoare, cainii „vorbesc” prin limbajul trupului.
Vocalizarile au un rol secundar fata de mesajele pe care le transmite cu trupul sau. Daca invatati cum sa interpretati „sentimentele” cainelui dumneavoastra, prin observarea posturilor si expresiilor, ascultand ceea ce „spune”, sunteti pe drumul cel bun al comunicarii cu el si veti sti sa preveniti sau sa rezolvati eventualele probleme de comportament.
Succesul in demersul “traducerii” semnalelor emise de trupul cainelui presupune o bogata experienta. Incepeti sa ii studiati miscarile acestuia : mergeti cu el intr-un parc pentru a observa cum interactioneaza cu alti caini. Este bine sa urmariti separat diferitele parti ale corpului patrupedului tau (ochi, urechi, coada, par, intreaga postura) si, in functie de pozitie, incercati sa ghiciti ce intentioneaza sa faca companionul tau. Pentru a-ti veni in ajutor, iti prezint in continuare principalele posturi si manifestari exterioare tipice cainilor.
Postura care denota increderea in sine. Pozitia corpului cainelui este inalta, coada ridicata, sau uneori executa o miscare lenta de maturare. Urechile sunt ciulite, uneori relaxate. Ochii au pupilele relaxate, iar privirea este directa.
Postura care denota teama. Pozitia corpului este joasa, coada coborata, indoita sub corp sau, uneori, executa o miscare nervoasa de maturare.
Patrupedul intoarce capul sau priveste intr-o parte, astfel incat sa i se vada albul ochilor; pupilele sunt dilatate. Atunci cand le este frica, cainii latra, in incercarea de a tine distanta intre ei si ceea ce le-a provocat teama. Daca sunt iritati, cainii au parul zburlit pe ceafa si chiar in zona dinaintea cozii. Acest lucru nu denota neaparat o stare de agresiune, ci numai faptul ca este in alerta.
Postura care denota dominarea. Aceasta postura se recunoaste prin tinuta semeata dintre doi catei; cainele care domina sta deasupra, agata barbia celui dominat sau isi pune labele pe umerii lui. Cainele dominant accepta cu calm ca alti caini sa-i liga botul. Catelul care este sigur pe sine se va rostogoli pe spate si isi va expune burta; prin aceasta postura invita pe alti caini la joaca. Cainele dominant, in aceste momente, este foarte relaxat si ii priveste pe ceilalti caini in ochi.
Postura care indica subordonarea. Atunci cand un caine este subordonat are capul si corpul coborate. Un caine care este dominat permite altui caine sa stea deasupra lui sau sa ii puna capul pe umeri. In acel moment, cainele care este dominat se rostogoleste sau isi fereste capul si privirea de alti caini, in timp ce isi ascunde coada.
Joaca si invitatiile la joaca. Din moment ce joaca este o activitate la fel de serioasa ca si lupta, reproducerea sau vanatoarea, cateii au ritualuri exacte prin care isi exprima intentiile pasnice si dispozitia pentru distractie. Atunci cand un caine lanseaza o invitatie la joaca, acesta isi arcuieste spatele, isi agita labele in aer (in special cateii mici pana intr-un an). Chiar si atunci cand se joaca mai „dur”, cateii sunt destul de relaxati. Uneori, cainii atunci cand se joaca mimeaza monta, se excita, dar nu ca in timpul actului sexual. Astfel, se pare ca intre cei doi parteneri se creeaza o anumita relatie. Cand un caine isi inclina corpul cu posteriorul si coada ridicate, picioarele din fata coborate, urechile ridicate si indreptate inainte, ochii sunt relaxati si cainele „zambeste” cu gura deschisa, reprezinta o invitatie explicita la joaca.
Semne de agresivitate manifestate de caini. Cand un caine este agresiv, manifestarea acestei stari se recunoaste prin urmatoarele atitudini: catelul isi incordeaza corpul si picioarele, isi inalta capul (avand o tinuta semeata), urechile sunt indreptate spre spate, ochii sunt micsorati si privirea o are fixa, isi arata coltii, coada o tine ridicata, iar blana este zbarlita de-a lungul spatelui, in special in zona cefei si a umerilor.
Semne de stres sau relaxare. De multe ori, in situatii frustrante, cainele tau poate dezvolta o stare de stres sau de teama. Aceste momente sunt atunci cand il inveti comenzi noi sau in timpul orelor de dresaj. Semnele de stres manifestate de patruped pot fi interpretate in functie de formele de exprimare comportamentala.
Atunci cand cainele este stresat, acesta tremura, schelalaie, urineaza de frica, urechile sunt date pe spate si pupilele sunt dilatate. Acesta poate produce si o serie de sunete similare gafaitului in timp ce colturile gurii sunt trase inapoi. Corpul are o postura joasa, iar coada este lasata.
Daca este stresat, cainele respira mai repede decat de obicei, clipeste des si casca. De asemenea isi ling nasul in mod frecvent sau scot limba si o lasa atarnata. De multe ori adopta o pozitie de retragere: isi misca trupul cu repeziciune si isi intoarce capul.
Majoritatea atitudinilor enumerate reprezinta un limbaj opus celui semnalat in cazul interactiunii agresive. De exemplu, daca mangai patrupedul pe spate, acesta se va scutura si astfel isi va induce o stare de relaxare.