Diverse despre caini

Diverse despre caini

dresaj_caineCainele este animalul de companie cel mai apreciat, iar unul dintre motive este capacitatea lui de a comunica cu oamenii. Ei ne pot intelege cu usurinta starile si intentiile, iar cu un minim efort, si noi putem sa descifram mesajul pe care catelul nostru sau cei de pe strada il transmit. E bine de stiut, de exemplu, ca o coada leganata incet si teapan, aproape de linia coloanei, exprima furia. Animalele comunica unele cu altele, iar cainii sunt printre cei mai expresivi atunci cand fac anumite gesturi sau emit diverse sunete. 

„Cainii, atat cei dresati, cat si cei fara stapan, au din instinct anumite gesturi, expresii faciale, pozitii ale corpului, miscari ale cozii, care spun ceva. Cainele poate latra cand se bucura dar in acelasi timp misca urechile si coada. Deci sunt seturi de semnale, combinatii de gesturi, care indica anumite stari emotionale ale animalului”, spune Nicu Aldea, instructor canin la Comandamentul de Jandarmi Buzau. Descifrarea limbajului corpului unui caine ne ajuta sa observam modul in care interactioneaza patrupedele considerate ca fiind cei mai buni prieteni ai omului. Totodata, cunoasterea combinatiilor de gesturi ale cainelui ne ajuta sa ne protejam pe noi insine atunci cand ajungem in fata unor situatii periculoase.

limbajul cainilor„Cand sunt singuri, nu prea ataca, pentru ca le este teama. Dar, cand cand sunt trei, patru caini grupati, e bine sa iti vezi de drum, sa nu-i bagi in seama. Trebuie ocoliti pe cealalta parte a strazii, eventual, dar nu trebuie intrat printre ei, mai ales cand se afla in apropierea unei surse de hrana. Este posibil sa atace si razlet cate un om. Poate il irita vreun miros strident, de exemplu daca persoana vizata are acasa o catea in calduri si i se imprima mirosul in haine. E la fel cum un caine poate veni langa un om ca sa se gudure”, spune instructorul canin de la jandarmi. Dresorul cainilor de urma si de paza de la jandarmi spune ca, pentru a ne putea feri de cainii agresivi, este important sa stim cum sa le interpretam gesturile. „Daca il vezi ca maraie, ridica nara, isi infoaie parul de pe spate iar coada o tine in sus, acestea sunt semne ca vrea sa te atace. In momentul in care a lasat coada in jos sau da din ea, atunci nu e cazul sa te sperii. Plimbatul cozii inseamna ca animalul este intr-o stare de relaxare”, explica subofiterul Nicu Aldea.
Specialistii in dresaj au intocmit un ghid de interpretare a semnalelor transmise de caini, atat prin sunete, cat si miscari ale corpului si expresii faciale. De exemplu, un caine agresiv va incerca sa transmita ca este puternic si de aceea va sta drept, cu urechile si coada ridicate, cu pieptul inainte, eventual cu parul zbarlit pe spate si in jurul gatului.

„Toate picioarele sunt ferme, intr-o pozitie cu un puternic aer teritorial si poate ataca in orice moment. Urechile sunt intinse spre spate, capul este impins in fata, ochii sunt intredeschisi dar sagetatori, coada este dreapta. Cainele isi arata dintii, latra si maraie amenintator. Parul de pe spatele cainelui se ridica. Daca suntem in preajma unui caine care arata aceste semne trebuie sa ne indepartam cu atentie, fara sa fugim. Nu trebuie sa privim cainele in ochi sau sa aratam frica, ne retragem usor intr-un loc sigur”, scrie Mihail Grigore, pe animalutze.com. Cainele dominant sta semet si increzator, dar si usor aplecat putin in fata. Tine ochii larg deschisi si se uita direct in ochii altui caine sau ai unui om. Are urechile ridicate si alerte, iar parul de pe spate este zburlit. Cainele dominant maraie usor, in anumite momente.

Atunci cand un caine incearca sa ne domine, nu trebuie sa ne uitam in ochii lui si sa ne retragem lin. „Nu e bine deloc sa te uiti in ochii animalului, sa-i dai importanta, pentru ca este ca si sfidatul unui om. Trebuie doar sa-l urmaresti cu coada ochiului, ca sa poti sa-i observi miscarile. Daca il bagi in seama cu privirea, el percepe gestul tau ca pe o provocare, ca o riposta. Il urmaresti cu coada ochiului, iti vezi mai departe de drum, sau bati usor in retragere, pentru ca el sa nu simta ca ii pui viata in pericol. Nu e recomandat deloc sa fugi, ci sa ai miscari line, pentru ca daca te intorci cu spatele si alergi se ia toata haita dupa tine”, spune Nicu Aldea, instructor canin. De partea cealalta este cainele supus, care va incerca sa para mai mic, precum un catelus. Atunci cand se apropie de un caine dominant, merge intr-o parte, aplecandu-se la pamant, cu coada jos si entuziasmat. Ar putea, de asemenea, sa linga cainele dominant sau omul pe picioare sau pe fata ori se va aseza pe spate, cu labele in sus. Gesturile care exprima subordonare sunt: capul culcat, corpul culcat, lasarea altor caini sa-si aseze barbia pe umerii lui, ocolirea privirii altor caini, rostogolirea pe spate. Atunci cand animalul este mai mult decat supus, temator, atunci in comportamentul lui apar gesturi precum postura culcata, coada intre picioare, plimbatul cozii lent, deliberat, ocolirea privirii, intoarcerea capului expunand albul ochilor si pupilele dilatate.

„Un caine anxios sta intr-o pozitie tensionata si cateodata tremura. De obicei, un caine ingrijorat scoate un scancet usor sau geme. Coada este lasata in jos si poate fi indoita. Un caine anxios poate reactiona brusc la stimuli si poate deveni infricosat sau chiar agresiv. In cazul in care cunoastem cainele putem sa incercam sa-i distragem atentia catre ceva mai placut”, explica Mihail Grigore.

Atunci cand sunt fericiti, cainii arata aceleasi semne ca si cei increzatori. In plus, dau din coada si cateodata isi tin gura deschisa mai larg sau chiar gafaie usor. Cainele vesel este si mai prietenos decat cel increzator si nu arata niciun semn de anxietate.

Urechile unui caine jucaus sunt drepte, ochii sunt stralucitori si coada se leagana cu rapiditate. De multe ori, sta cu picioarele din fata intinse, capul aplecat in fata si spatele ridicat si agitat. Pozitia este o invitatie la joaca. Patrupedul isi va exprima dorinta de a se juca ridicandu-si laba din fata sau facand un gest asemenea reverentei, care este insotit de latrat, pentru a atrage atentia. E posibil sa si sara ori sa se agite plin de veselie. Un caine docil isi tine capul in jos, urechile sunt lasate iar privirea este ferita. Coada este lasata jos si se poate misca usor dar nu este ferma. Atunci cand cere sa-l hranesti, cainele se invarteste in jurul tau nerabdator, te conduce spre bolul cu hrana, are ochii blanzi, larg deschisi, tine gura intredeschisa si scanceste ca sa impresioneze. Pentru a-si exprima satisfactia in timpul mesei, isi pazeste hrana, are corpul relaxat, da din coada entuziast, are o privire recunoscatoare.