Dresajul de baza al cainelui pentru obedienta

Dresajul de baza al cainelui pentru obedienta

metode dresajPentru ca dresajul sa fie unul de succes, incercati urmatoarele metode cu catelusul dvs. in fiecare zi. Mentineti sesiunile de dresaj scurte. Catelusul dvs. va vedea totul ca pe un joc, asadar mentineti-l interesat schimband lectia. Exersati fiecare comanda timp de 5 minute si reveniti la ea de cate ori puteti.

Exersati comenzile in locuri diferite - in living, in gradina, pe hol sau in bucatarie, si chiar la plimbare - ca sa invete sa raspunda in tot felul de situatii. Puteti folosi metoda cu clicker pentru a va ajuta in alte aspecte ale dresajului, cum ar fi atunci cand doriti sa il incurajati sa astepte sa fie periat sau sa il obisnuiti sa calatoreasca cu masina.

Catelusul dvs. va invata foarte repede si va raspunde la dragoste si afectiune la fel de bine ca la recompense. Dresajul pentru obedienta va va ajuta sa construiti o legatura durabila intre voi, iar dvs. veti avea un catelus fericit si bine dresat.

Bune maniere la masa
Sa cedati la orice solicitare a catelusului dvs. nu este o idee buna. Pe masura ce creste, vor creste si nevoile sale. Catelusii aleg adesea ora mesei pe post de “camp de lupta”, dar ar fi o greseala sa cedati. Trebuie sa va asigurati ca el stie ca nu o sa ii indepliniti fiecare cerinta.

Catelusul dvs. trebuie sa invete ca oamenii din jurul lui, in special copii mici, pot fi imprevizibili. Dar trebuie sa accepte ca aceste comportamente nu reprezinta o amenintare pentru el. Puteti sa il ajutati sa faca acest lucru imitand comportamentul unui copil. Incercati sa fugiti pana la bolul lui - apoi aruncati acolo o recompensa. Loviti-va usor de el in timp ce mananca sau incercati sa ii distrageti atentia cu jucarii - orice metoda care ii atrage atentia, dar continuati sa il recompensati pentru ca isi continua masa cu calm. Folositi aceasta metoda des, dar nu la fiecare masa.

Semne de agresivitate sau supunere
Daca animalul dvs. se simte curajos sau agresiv, va incerca sa para mai mare, cu urechile si coada indreptate in sus. De asemenea va scoate pieptul in fata si parul din zona gatului si a spatelui se va ridica. Este posibil sa dea din coada foarte incet.

Pe de alta parte, un caine supus va incerca sa para mai mic si se va comporta ca un catelus. Asta pentru ca un caine adult va “certa” un catelus, dar nu il va ataca. Supunerea poate lua mai multe forme de la ghemuiri pana la nivelul solului la miscarea cozii indreptate cu varful in jos. Poate incerca sa linga fata cainelui sau omului dominant. Se poate chiar rostogoli pe spate.

Coada catelusului
Multi dintre noi recunosc datul din coada ca un semn de prietenie sau de bucurie, dar acest gest poate sa indice si alte stari. Modul in care cainii isi tin cozile in mod natural variaza de la o rasa la alta, dar in general, o coada indreptata la un ungi mai mare de 45 de grade exprima vigilenta si interes.

Daca coada catelusului este usor in valuri si rigida, acesta este un semn de agresivitate. Daca coada catelusului este indreptata in jos inseamna ca este speriat. Un caine agitat poate indrepta coada in jos, miscand-o cu rigiditate.

Ochii catelusului
Daca ochii catelusului dvs sunt pe jumatate inchisi, acesta este un semn de placere sau supunere, ochii larg deschisi pe de alta parte pot indica agresivitate.
In salbaticie, cainii se uita unul la altul pana cand unul dintre ei cedeaza sau accepta provocarea, asadar nu ar trebui niciodata sa incercati acest procedeu cu catelusul dvs., mai ales daca este agitat.

Timpul pentru joaca
Daca catelusul dvs. doreste sa se joace va ridica o labuta sau va face o “plecaciune” si va latra pentru a atrage atentia. Va poate oferi o jucarie sau poate convinge un alt caine sa intre in joc.

Cum va vede catelusul pe dvs.
Catelusul dvs. va urmari mai mult limbajul dvs. corporal decat va va asculta cand vorbiti, si va invata rapid ce simtiti fara ca dvs. sa vorbiti.

Daca vreti sa imbunatatiti comunicarea cu cainele dvs. va puteti imbunatati limbajul corporal. De exemplu, sa va asezati al nivelul lui cu bratele deschise este un semn de bunatate, in schimb daca va uitati la el de sus poate fi un semn de amenintare pentru el.

Cum invata un catelus
Cainii invata prin asociere, daca animalutul dumneavoastra face ceva corect recompensati-l. Apoi este foarte probabil ca actiunea respectiva sa se repete. Insa recompensa trebuie sa fie legata de actiune, deci recompensarea trebuie sa fie rapida, in 1-2 secunde. Rasplata poate consta in cateva crochete de hrana sau laude sau ambele.

Catelusul dvs. trebuie sa fie invatat ce poate si ce nu poate sa faca. Unele comportamente nedorite care nu prezinta vreun risc pot fi ignorate, insa cele care pot fi periculoase trebuie oprite imediat cu un “nu” scurt si raspicat pentru a-i capta atentia - asigurati-va ca il recompensati atunci cand se opreste si va acorda atentie. Daca strigati sau loviti catelusul, acesta nu va invata.