Liderul haitei - dumneavoastra sau catelul?

Liderul haitei - dumneavoastra sau catelul?

dresaj caninCatelul dv. nu vine cu un comportament perfect inclus intr-un „pachet”. Garantat insa, crescatorul sau a initiat un dresaj precum mersul la toaleta, dar modul in care se comporta catelul tine doar de dv., in final. Vestea buna este, totusi, ca puii de caine invata rapid, ca atare, cu cat este dresat mai repede, cu atat mai bine. Daca sunt respectate cateva reguli de baza, vom avea o legatura speciala cu catelul in anii urmatori.

Dresajul este cea mai buna metoda de a corecta comportamentele nedorite ale cainelui. Retineti totusi ca latratul este normal pentru un caine. Doar in momentul in care devine excesiv si deranjant trebuie sa puneti piciorul in prag.

Daca latratul persista, medicul veterinar va poate ajuta cu mai multe sfaturi si sugestii.

Cine este liderul haitei?
Cainii sunt animale de haita si sunt obisnuiti sa aiba un lider. In acest caz, liderul sunteti dv. Stabilirea din timp a regulilor va va ajuta catelul sa se simta in siguranta si sa dezvolte o legatura stransa cu dv. catelul trebuie sa considere ca dv. si familia dv. sunteti deasupra lui in ierarhia “haitei”. Regulile de mai jos va vor ajuta sa stabiliti urmatoarele:

Bune maniere la masa
In salbaticie, liderul haitei este primul care mananca. Catelul dv. va accepta aceasta situatie, dar dumneavoastra trebuie sa insistati. Mesele catelului dv. ar trebui sa fie programate diferit de ale dv. Daca il hraniti cu resturi de la masa in timp ce mancati dv., va considera ca el detine controlul si va fi foarte dificil sa opriti acest comportament. Aceasta situatie este neplacuta, mai ales daca aveti musafiri.

Patul dv. este o zona interzisa
Liderul primeste intotdeauna cel mai bun loc pentru dormit, asadar catelul dv. trebuie sa stie ca patul dv. este o zona interzisa. Daca il veti lasa sa va foloseasca patul, nu veti mai reusi sa corectati acest comportament. Iar el va deveni foarte teritorial cu acest loc, crezand ca patul este culcusul lui.

Nu este intotdeauna in centrul atentiei
In calitate de lider al haitei, catelul dv. trebuie sa respecte timpul pe care dv. il petreceti singur. Daca nu subliniati acest lucru, va considera ca vreti sa se implice in tot ceea ce faceti dv. - chiar sa va urmeze in locuri in care ati prefera sa nu. Pentru a-l ajuta sa inteleaga ca nu este in centrul atentiei, pentru 20 pana la 30 de minute nu ii oferiti deloc atentie catelului. Suna dur, dar trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca nu sunteti tot timpul la dispozitia lui.